2022'de öğrendiğim 12 şey

Murat Can Bastug
5 min readDec 28, 2022

Müzik önerisi: Her dinleyişimde inişleriyle çıkışlarıyla gözümde hayatı canlandıran Beethoven: Symphony №5

Farkındalık

1 — Motivasyon değil disiplin çalışır

Zor zamanlarımızda bir itici güç olarak motivasyon ararız. Fakat motivasyon bizi anlık olarak konfor alanımızın dışına itse de disiplin olmadan başarıya ulaşmak pek mümkün değildir. Spor salonuna kaydolmamızı sağlayan motivasyonken bir yıl boyunca spor yapmamızı sağlayan disiplindir.

2 — Hayatta kalmak için değil yaşamak için yaşa

Hayatın uzunluğundan çok genişliği önemlidir. Merdivende ne kadar yukarı çıkarsak çıkalım elimizde o an bulunduğumuz basamağın genişliğinden fazlası olmayacak. Bu yüzden bazen durup merdiveni daha yükseğe dayamaya çalışmak yerine genişletmek için aynı basamakta biraz zaman harcamayı bilmeliyiz.

Yolculuğun tadını çıkar!

“Yaşamak şakaya gelmez,
Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın

Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak, yani ağır bastığından.”
Yaşamaya Dair ~ Nazım Hikmet

3 — Üretkenlik

Üretmek, bir ihtiyacı veya bir sorunu tespit etmek ve onun hakkında bir çözüm geliştirmek anlamına geliyor. Bu süreç o an çalıştığımız meslek kolundan tamamen bağımsız olarak boş zamanlarımızda gerçekleştirdiğimiz bir alışkanlık bile olabilir.

Dünyada küçük büyük birçok sorun var ve her bir soruna bir çözüm bulmak aslında toplumun ilerleyişine bir katkıda bulunmak anlamına geliyor.

4 —Farklı kültürleri ve bakış açılarını keşfetmek

Yaşamımız boyunca karşımıza birçok problem çıkacak. Biz de bu problemleri çözebildiğimiz ve fırsatlara dönüştürebildiğimiz kadar büyük ilerlemeler kaydedeceğiz. Problemleri ne kadar fazla açıdan görebildiğimizle başarımız doğru orantılı. Peki nasıl daha fazla açıdan bakabilir ve daha iyi yaklaşımlar sergileyebiliriz?

Ne kadar fazla farklılık deneyimlersek o kadar fazla pencere açabiliriz. Yeni kültürleri araştırmalı, imkanımız varsa yeni toplumların içine karışmalı ve farklı ülkelerde yaşamalı, yeni insanlar tanımalı ve kitap okumalıyız. Çünkü her bir kitap, belki de hiçbir zaman içinde olamayacağınız bir dünyayı ve sayısız karakterin bakış açısını önümüze seriyor.

Kişisel Gelişim

5 — Prototip de iş görür

Gerçek hayatta başarının ölçeği her zaman mükemmellik olmayabiliyor. Bir fikrimiz varsa bunu yatırımcılara ve potansiyel müşterilere sunabileceğimiz bir prototip olarak geliştirip sonuçlara göre geliştirmeler yapmak daha emin adımlar atmamızı sağlayacaktır. Bu noktada prototipimizin fikrimizin ana amacının kullanıcı tarafından iyi bir şekilde deneyimlenebileceği bir zemin sunmasına dikkat etmeliyiz. Mükemmel bir prototip hazırlamak mükemmel bir proje hazırlamaktan çok daha kolay.

6 — Güne önem sırasına göre başla

Her gece uyumadan önce günün son işi olarak bir sonraki gün yapmam gerekenleri önem sırasına göre listeliyorum. Böylece bir sonraki gün elimde bir yol haritası yer alıyor. Ayrıca defterde geriye doğru bakmak istediğinizde bu listeler sizin için bir günlük görevi görebiliyor ve günlerinizi daha anlamlı hale getiriyor.

7 — Alışkanlıkların seni oluşturur

Bazı günlerimiz çok daha farklı olsa da bazı davranışlarımızdan asla vazgeçmeyiz. Tüm hayatımıza baktığımızda bu alışkanlıklar o kadar büyük bir desen çizer ki aslında biz fark etmesek de bir noktada hayatımızın kendisini oluştururlar.

8 — Duygularını tanı ve onları nasıl ifade edeceğini öğren

Gün içinde birçok insanla karşılaşır, birçok olay yaşar ve bu olaylara da çeşitli tepkiler veririz. Karşılaştığımız insanlar ise bizi durumlara verdiğimiz tepkilerle tanırlar. Eğer en basit problemde bile sesimizi yükseltip kızıyorsak insanlar bizi öfkeli birisi olarak tanır. Kötü durumlardan bile gülümsenebilecek şeyler çıkarıyorsak neşeli birisi oluruz. Nasıl birisi olarak görünmek istediğimize karar vermek bizim elimizde fakat bu kararımızı uygulamak için duygularımızı tanımalı ve daha önemlisi onları doğru bir şekilde nasıl ifade edebileceğimizi öğrenmeliyiz. Tüm duygular hayatın birer rengidir ve onları yaşamaktan kaçınmak yerine onlarla yaşamayı öğrenmeliyiz. Ancak bu şekilde onları kontrol edebiliriz.

9–5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?

Hayatta birçok hedefimiz olabilir. Hatta dönem dönem bu hedefler tamamen değişebilir de. Ancak o anki hedeflerimizin ne olduğunu bilmek çok daha sağlıklı kararlar almamızı sağlıyor.

Bir kağıt ve kalem alıp hedeflerimizi ve yapmak istediklerimizi yazalım. Daha sonra ise listeyi önem sırasına göre sıralayalım. Son olarak da bu kalabalık liste arasına kaybolmamak için bizim için en önemli 3 ya da 5 maddeyi başka bir kağıda geçirebiliriz. Bu kağıt bizim asıl hedeflerimizi içerecek ve yeni bir adım atarken bu kağıtta yazanları bir yol gösterici olarak kullanacağız. Diğer kağıt ise bu en önemli hedeflerimizden birini gerçekleştirdikçe sıradan yenisini eklemek için kullanacağımız bir liste olacak. Çok geniş hedeflerimiz olabilir ancak daha dar bir alana odaklanmak ve adım adım ilerlemek başarıyı hızlandıracak.

Yatırım

10 — Nakit Akışı

Nakit akışı, içeri ve dışarı aktarılan nakit ve nakit benzerlerinin net tutarını ifade eder. Bu denklemde yeni gelir modelleri oluşturmanın çok önemli olduğunu açıkça görebiliriz. Özellikle dijital dünyanın hayatımızın merkezinde yer almasıyla birlikte çeşitli gelir modelleri oluşturmak çok daha kolay hale geldi.

Gelir modeli oluşturmak birçoğu noktada üretmekle kesişiyor. Sorunları nasıl tespit edeceğimizden çözümlerimizi nasıl gelir modeline dönüştürebileceğimize olan süreci iyi anlamamız gerekiyor.

11 — Cash is king!

Kar etmek ile elimizde tuttuğumuz varlığın değerlenmesi tam olarak aynı şey değil. Kar etmek bir süreç ve bu süreç varlıklarımızı realize etmediğimiz sürece tamamlanmıyor. Özellikle elimizde tuttuğumuz varlığın risk faktörü arttıkça realize etmenin önemi de artıyor.

Bu adımın varlığının bilincinde hareket edersek en azından kar alma noktaları belirlemenin önemiyle psikolojimizi yönetebilir ve zamanı geldiğinde tamamen nakite geçebiliriz. Böylece yeni yatırım araçlarına geçerek veya yeni trendleri bekleyerek süreci baştan başlatabiliriz.

12 — Trendlere değil şirketlere yatırım yap

Uzun süredir o anki trendleri, borsanın durumunu ve içeri girecek/çıkacak paraya odaklanıyordum. Ancak artık daha net görebiliyorum ki bu pek de mümkün değil. Elbette bir grafiğe bakarak teknik analizler yapmak, trendleri tahmin etmek çok büyük fırsatlar doğuruyor fakat günün sonunda uzun vadede kazandıranlar her zaman şirketlerin veya varlıkların kendisi oluyor. Bir varlığı anlayabilmek ve onun o anki konjonktüre göre ucuz olup olmadığını belirleyebilmek çok daha büyük önem arz ediyor.

Dopdolu, musmutlu yıllara :)

--

--